Ga naar de inhoud
Home » El Gordo Spaanse kerstloterij

El Gordo Spaanse kerstloterij

De El Gorde loterij wordt ieder jaar op 22 december georganiseerd door de Nationale Spaanse lotto la primitva. El gordo staat voor de grootte ofwel de vette jackpot. De totale prijzenpot bedraagt 2,6 miljard euro in 2023. Online zijn er ook voor niet Spanjaarden loten te koop. De kosten bedragen rond de 100 euro voor een officieel El Gordo lot.

Speel online (El Gordo Spain)

Wat maakt El Gordo de Navidad zo uitzonderlijk?

Allereerst de onvoorstelbaar grote prijzenpot. In 2022 werd er maar liefst 2,4 miljard dollar aan prijzengeld uitgedeeld, en dit jaar is die som gestegen naar een oogverblindende 2,6 miljard dollar. Hiermee staat de El Gordo bekend als de grootste loterijjackpot ter wereld.

De loterij heeft een unieke structuur die het mogelijk maakt voor een groot aantal deelnemers om te winnen, waardoor het niet alleen om de jackpot draait maar ook om tal van andere indrukwekkende prijzen. Het is meer dan een loterij; het is een jaarlijkse viering die families en vrienden samenbrengt, zowel in Spanje als daarbuiten.

In deze uitgebreide gids zullen we alle ins en outs van de El Gordo de Navidad verkennen, van het aanschaffen van loten tot de verschillende prijscategorieën, en van de geschiedenis van deze eerbiedwaardige loterij tot tips voor het maximaliseren van je kansen op het winnen van een prijs.

Of je nu een doorgewinterde veteraan bent in het spelen van loterijen of iemand die nieuw is in deze opwindende wereld, onze gids biedt je alle informatie die je nodig hebt om met vertrouwen deel te nemen aan deze buitengewone jaarlijkse gebeurtenis.”

Wanneer en hoe vind de trekking van El Gordo plaats?

De trekking start vanaf 13 uur op 22 december 2023 en is te bekijken op de Spaanse televisie of via internet te volgen.De Spaanse kerst El Gordo Loterijnummers worden op een speciale manier getrokken. Heel anders dan elke andere loterij in de wereld: studenten van de San Ildefonso School trekken de resultaten en zingen ze hardop voor het publiek in de Loteri­a Nacional Hall van Madrid!

Nationale Spaanse lotto

De Spaanse kerstloterij El Gordo is een jaarlijkse nationale loterij, lokaal ook wel bekend als de Loteri­a de Navidad. Deze Spaanse loterij begon iets meer dan 200 jaar geleden in 1812 en vindt elk jaar plaats tijdens de kerstperiode. De loterij wordt gezien als ‘s werelds grootste loterij en zal in 2018 2,38 miljard euro aan prijzen uitreiken met aantrekkelijke winkansen vanaf 1: 6,5. Verwacht wordt dat meer dan 26 miljoen aandelen zullen worden verkocht!

Loteri­a de Navidad is slechts een van de loterijen die beschikbaar is bij theLotter. Zie onze Spaanse loterijgids voor volledige informatie.

Koop nu een lot voor de El Gordo lotto van 22 december >>>

Loteri­a de Navidad Geschiedenis

De eerste trekking van de Lotería de Navidad vond plaats in december 1812 in de stad Cadiz met de hoop op een verhoging van de staatsinkomsten voor de openbare belastingdienst en is sindsdien georganiseerd door de Spaanse openbare administratie. In 1814 werd de loting voor het eerst gehouden in Madrid, dat het centrum is geworden voor de loterijen van de Spaanse nationale loterij.

Lotería de Navidad-regels
De Spaanse Kerstloterij drukt 100.000 tickets (billet) af met codes van vijf cijfers varierend van 00000 tot 99999. Vanwege de populariteit van het spel wordt elk kaartje in 170 exemplaren gedrukt. Het ticket is verdeeld in 10 aandelen die afzonderlijk kunnen worden gekocht. Deze formule verklaart het enorme aantal aandelen op de markt voor de 22e trekking van dit jaar:

100.000 tickets * 170 exemplaren * 10 aandelen = 170 miljoen aandelen
De verdeling van prijzen, hoeveelheid tickets en aandelen en hun prijzen kunnen van jaar tot jaar varieren. In 2004 waren er 66.000 verschillend genummerde tickets van vijf cijfers in 195 exemplaren. In 2005 bedroeg het aantal te koop aangeboden tickets 85.000, die in 170 exemplaren werden aangeboden. In 2011 waren er 99.000 tickets gedrukt in 160 exemplaren.